Bazı kavramların anlamlarını ve uygulama yöntemlerini uzakta ararız. ¨Otomasyon sistemi nedir?¨ ve ¨Sosyal sorumluluk nedir?¨ soruları da bunlardan ikisi. Otomasyon sistemi, akıllı evler sayesinde günlük yaşamın bir parçası haline geldi, yani yabancı olduğumuz bir kavram olmaktan çıktı.
Akıllı evlerde aydınlatma, ısıtma gibi ev cihazlarının gerçekleştirdiği fonksiyonlar otomasyon sistemleri sayesinde uzaktan da kontrol edilebiliyor ve programlanabiliyor. Bu da konfor, güvenlik ve enerji tasarrufu sağlıyor.
Öte yandan evden başlayarak sürdürülebilir yaşama destek olan sağlıklı evler de sosyal sorumluluk yolunda adımlar atmayı mümkün kılıyor. Bunu ise güneş enerjisi sistemleri sayesinde kaynak tüketimini azaltarak, doğaya saygılı bir yapı formu sunarak ve evde doğal malzeme kullanımı gerçekleştirerek sağlıyor. Akıllı ve sağlıklı evlerin sunduğu diğer özellikler şunlar:
Sağlıklı ev tasarımlarının merkezinde insan ve doğa yer alıyor. İnsanın fiziksel ve ruhsal sağlığı korunurken çevrenin de zarar görmemesi amaçlanıyor. Yani tüm yapı imkanları bir denge içerisinde sunularak sürdürülebilir yaşama katkıda bulunuluyor.
Sağlıklı evlerde karbon salınımının azaltılmasına, gürültü kirliliğinin önlenmesine, atıkların ayrıştırılmasına ve enerji kaynaklarının bilinçli şekilde kullanılmasına dikkat ediliyor. Böylece tabiatın ve insanlığın geleceğine destek veriliyor.
Güneş enerjisi sistemleri sera gazı salınımı gerçekleştirmiyor ve enerji tüketimini azaltıyor. Yani diğer enerji kaynaklarına kıyasla çevre üzerindeki olumsuz etkileri çok daha az.
Evlerde elektrik tüketiminin olduğu önemli alanlardan birisi de açık alanlar. Akıllı ve sağlıklı evlerde açık alanlardaki elektrik ihtiyacı güneş enerjisi sistemleri ile karşılanıyor. Böylece çevreye zarar vermeden, yaşam alanı için gerekli sistemlere enerji verilebiliyor.
Akıllı evlerde, cihazlar internete bağlı oluyor ve uzaktan da kontrol edilebiliyor. Ev otomasyonu olarak da adlandırılan bu sistem hayatı kolaylaştırıyor. Örneğin sabah kahveniz otomatik olarak hazırlanmaya başlayabilir, siz evden ayrıldığınızda kombi kapanabilir ya da uyuduğunuzda ışıklar sönebilir. Otomasyon sistemlerinin sağladığı tüm bu özellikler bir yandan konfor, diğer yandan da kontrollü kullanım sayesinde enerji tasarrufu sağlıyor.
Akıllı ve sağlıklı evlerin inşa sürecinde de insan ile çevrenin faydası gözetiliyor. Bunu gerçekleştirmek için de iç mimaride ekolojik olarak sertifikalandırılmış malzemeler kullanılabiliyor. Hem iç mimari hem peyzajda karbon salınımını azaltacak, çevreyle uyumlu ürünler tercih ediliyor.
Akıllı ve sağlıklı evlerin faydaları şunlardır:
Otomasyon sistemlerinde ev sahiplerinin tercihleri doğrultusunda cihazların farklı şartlarda nasıl çalışacağı ayarlanabiliyor. Örneğin akıllı termostatlar dış ve iç mekan sıcaklığını ölçerek kombiyi optimum oda ısısına gelecek kadar çalıştırıyor.
Su sensörleri ise bir sızıntı olduğunda uyarı verebiliyor. Aydınlatma kullanımında da tasarruf sağlayan ayarlamalar yapılabiliyor. Böylece pratik bir şekilde su, elektrik ve yakıt tasarrufu gerçekleştirilebiliyor.
Tabiatın içerisinde olmak hem huzur hem de şifa kaynağı. Sağlıklı ve akıllı evler, sahip oldukları geniş bahçe alanları, büyük balkon ya da teraslar ile doğaya yakın konumları sayesinde ev sahiplerinin bu ihtiyacına karşılık veriyor.
Yaptığımız her seçim doğanın geleceğini şekillendiriyor. Sağlıklı ve akıllı evler içerisinde bir yaşam sürme tercihi de bunlardan birisi. Sürdürülebilir yaşam alanları içerisinde doğaya saygılı bir hayat sürmek sadece kişisel iyilik halini değil, gelecek nesillerin de yaşamını korumaya yardımcı oluyor.
Çam ormanlarının yanı başında yer alan ÇamlıYaka Konakları da sizin ve çevrenin geleceği için ihtiyaç duyduğunuz değerli ortamı sunuyor. Özgün bir mimariye ve az katlı yapıya sahip ÇamlıYaka Konakları, doğaya saygılı ve lüks bir yaşamın kapılarını size aralıyor.